środa, 2 grudnia 2015

Ciasto czekoladowe,gryczane z kremem z czekolady i awokado

  

Ten przepis to  następna wersja ciasta gryczanego które piekłam wcześniej tutaj .Ciut zmodyfikowałam i wyszło w smaku bardziej świątecznie ,takie ciasto lekko piernikowe w smaku.Samo ciasto nie jest wilgotne więc wspaniale nadaje się do przełożenia kremem .Piekłam w małej i wysokiej tortownicy 21cm więc urosło tak ,że podzieliłam go na 3 części.Górę odkroiłam bo wyrosła za bardzo i była nie równa ,my ją zjedliśmy ale super się nadaje do pokruszenia i udekorowania ciasta.

100 g. oleju
160 g jogurtu naturalnego 
50 g soku pomarańczowego
2 jajka
2 duże  banany (miękkich) 
Wszystko miksujemy 5s/pbr. 5
Jak składniki z lodówki to ustawiamy 3min/37st/obr.3

Następnie dodajemy:
300 g.maki gryczanej
150 g cukru trzcinowego 
 30 g. kakao ciemne
 1 łyżeczka cynamonu
1/4 łyżeczki susz. imbiru
 1 płaska  łyżeczka przyprawy do piernika 
  2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia (10g)
  1/4 łyżeczki sodki
   1 łyżeczka ekstraktu wanilii lub cukier waniliowy
   1 łyżeczka suszonych skórek pomarańczowych lub skórka otarta z 1-2 pomarańczy
    szczypta soli
Ustawić 2min/interwał/z użyciem kopystki
Formę keksową wykładam papierem do pieczenia 
Tortownicę ,wykładam tylko na spodzie papierem ,smaruję spód i boki olejem i obsypuję wiórkami kokosowymi.
Przekładamy do  tortownicy (20-23 cm)
Pieczemy w nagrzanym do 180stC  ok 60-70 min do suchego patyczka 

KREM:
200 g. słodkiej śmietanki 30%
2 tabliczki ciemnej czekolady
1 dojrzałe awokado

Śmietanę doprowadzamy do wrzenia w garnuszku,odstawiamy
Dodajemy połamaną na kostki czekoladę i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia
Studzimy
Do zimnej czekolady dodajemy awokado i miksujemy do uzyskania jednolitej masy
Przekładamy blaty ciasta i odstawiamy do lodówki aby krem bardziej stężał
Blaty przed nałożeniem kremu można przełożyć np konfiturą wiśniową lub powidłami śliwkowymi etc.

*Zdjęcia w całości nie udało mi się zrobić ,ale całe ciasto wygląda jak torcik :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...