czwartek, 10 września 2015

Ciasto gryczane na kefirze .



To jest ciasto,które mnie zaskakuje i inspiruje.To takie ciasto wielozadaniowe bo na każdą okazję i nie dość ,że pyszne to zawsze wychodzi.Wystarczy dodać owoce i jest ciasto z owocami ,wtedy jest bardziej wilgotne  lub dać cynamon i przyprawy korzenne a będzie bardziej piernikowe ale też bardziej suche coś jak keksowe.Mam zamiar upiec je również jako ciasto do przełożenia z kremem jako tort.Ale jedno jest pewne! Jest zdrowe,bezglutenowe dla alergików,dla sportowców ,dla wszystkich którzy lubią ciasta :) 

PRZEPIS:

100 g. oleju
200 g. kefiru
2 jajka
200 g bananów (miękkich) 
Wszystko miksujemy 5s/pbr. 5
Jak składniki z lodówki to ustawiamy 3min/37st/obr.3

Następnie dodajemy:
300 g.maki gryczanej
150-170 g cukru trzcinowego (ja dałam 150)
  30 g. kakao ciemne
  50 g. wiórki kokosowe
    2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia (10g)
   1/4 łyżeczki sodki
     1 łyżeczka ekstraktu wanilii lub cukier waniliowy
     1 łyżeczka suszonych skórek pomarańczowych
    szczypta soli
Ustawić 2min/interwał/z użyciem kopystki
Formę keksową wykładam papierem do pieczenia 
Tortownicę ,wykładam tylko na spodzie papierem ,smaruję spód i boki olejem i obsypuję wiórkami kokosowymi.
Przekładamy do tradycyjnej  keksówki lub tortownicy (25cm)
Pieczemy w nagrzanym do 180stC  ok 70-90min  do suchego patyczka 

Do ciasta można dodać borówki lub pokrojone np. w kostkę jabłka
Owoce przed dodaniem do ciasta wymieszałam najpierw z maką
 ziemniaczaną
     


SMACZNEGO

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...