sobota, 10 września 2016

Chleb bezglutenowy z ziemniakami i octem balsamicznym

 Ten chlebek jest już na blogu TUTAJ ale na gotowych mąkach.  Tym razem zmieliłam sama ryż i kasze gryczaną  i w tej wersji trzeba dodać mniej  wody plus dodatkowo dodałam oleju i octu balsamicznego. Brak zakwasu nic nie zmienił smakowo więc również polecam tę wersję

PRZEPIS

300 g wody
250 g ugniecinnych ziemniaków,zimnych
100 g mąki ziemniaczanej
200 g ryżu
200 g kaszy gryczanej niepalonej
20 g świeżych drożdży
1 łyżka oleju
1 łyżka octu balsamicznego
1 łyżeczka soli
2-3 garści ziaren np.słonecznika,lnu itp.

Ziarna zmielić każde z  osobna 30s/obr.10
Przełożyć do innego naczynia

W naczyniu TM  umieścić drożdże ,ziemniaki ,wodę
Zmiksować 2 s/obr.7
Podgrzać 2.5min/obr1
Dodać resztę składników
Wymieszać 2-3min /obr.interwał/przy pomocy kopystki
Ciasto przełożyć do foremki keksowej wyłożonej papierem do pieczenia ,natluszczonej i obsypanej mąką bezglutenową lub płatkami
Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce
Jak chleb wyrośnie wstawić do nagrzanego już piekarnika  (200stC)  u mnie rósł niecałą godzinę ale może nawet rosnąć i 2 godz.
Piec 40-60min.
Wyjąć z formy i jak skórka od spodu będzie miękka to dopiec jeszcze ok 10 min

SMACZNEGO.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...