czwartek, 3 grudnia 2015

Piernik gryczany









I jeszcze raz ciasto . Tym razem piernik, ale na mące gryczanej z której wychodzą bardzo fajne ciasta .Mąkę można kupić lub samemu zrobić z kaszy gryczanej niepalonej.Uciekam jak mogę od glutenu więc najczęściej do ciast używam właśnie mąki gryczanej. Ciasto jest bardzo aromatyczne za sprawą domowej przyprawy ,niestety nie da się kupić tak pysznej i bez niepotrzebnych dodatków więc musicie zrobić ją sami.Przepis Tutaj

PRZEPIS:
150g cukru
2 jajka (L)
1 łyżka  cukru waniliowego domowego lub kupnego
szczyptę soli
Zakladamy motylek i UCIERAMY 4min/60stC /obr.4

-Motylka nie ściągamy DODAJEMY:
230 g. mleka
100 g. oleju
2 łyżki  z czubem miodu
4 łyżki  powideł śliwkowych
400 g. mąki  gryczanej 
2 łyżki  kakao
1 łyżka kawy inni
2 łyżki przyprawy do piernika
1 łyżeczkę sody  (5 g)
1 łyżeczkę  skórki  pomarańczowej  lub skórkę  otwartą z 1 pomarańczy
USTAWIAMY:30s/obr 3, 5

Przelewamy masę  do formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia,  lub do szerokiej formy np.39cm/27cm jeśli chcemy ciasto bardziej płaskie 
W formie keksowej ma wypełnić nie więcej niż 3/4 objętości
Pieczemy w 170stC przez:
Forma keksowa ok 1 godz
Forma szeroką ok 40 min (do suchego patyczka)

Po wyjęciu z piekarnika nakłuwamy wykałaczką 
Polewamy rozpuszczoną czekoladą

POLEWA:
1tabl. czekolady (przez pomyłkę wzięłam z owocami )
30 g mleka
1 łyżeczka oleju kokosowego,może być masło

Najpierw mielimy czekoladę na obr.10 ja mielę aż będzie drobna nie patrzę na czas
Potem ustawiamy:
4min/60st/obr.3
Wykładamy na ciepłe ciasto.



*mąkę  gryczaną  można zastąpić  kaszą gryczaną mieloną.
A mieliśmy tak:
Po 200g 30s/obr 10 i jeśli jest za mało  miała  to zgarniamy kopystką  na dno naczynia i powtarzamy  czynność.
-Mąkę  oczywiście można  zastąpić  zwykłą pszenną wtedy ciasto wyjdzie bardziej puszyste.
-Mleko można zastąpić  sokiem pomarańczowym

2 komentarze:

  1. przyprawa Kotanyi jest bez niepotrzebnych dodatków i jest świetna

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jako jedyna chyba na rynku ,ale smakiem i tak nie pobije domowej :)

      Usuń

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...