
CIASTO:
65g mąki gryczanej
85g mąki pszennej
75g zimnego masła
50g zimnej wody
1 płaska łyżka posiekanego rozmarynu
1/2 łyżeczki listków rozmarynu (u mnie cytrynowy)
1/2 łyżeczki soli
Wszystkie składniki wg kolejności umieścić w TM
20s/obr7
-Ciasto uformować w kulę
-Zawinąć w folię lekko rozpłaszczyć
- Włożyć do lodówki na ok 20min
-Rozwałkować wyłożyć na formę do tarty 25-26cm
-Przykryć papierem
-Wysypać np.grochem i piec 15min w 200stC
-Zdjąć papier i groch i jeszcze dopiec 10min
NA WIERZCH
2-3 pomidory
1 nieduża cukinia
Pokroić w grubsze plastry i ułożyć na przemian na podopiecznym cieście
1 łyżeczka świeżych listów rozmarynu
Zalać masą jajeczną rozłożyć na wierzchu rozdrobniony ser feta
MASA JAJECZNA
3 jajka
2 łyżki śmietany 18%
200 g mleka
Sól,
Wstawić do piekarnika i piec w 180stC około 30-40min do lekkiego zrumienienia.
*
Z tej porcji ciasta wychodzi cienkie placek jeśli lubicie grubsze ciasto to trzeba zrobić z 1,5 porcji.
Mąkę można użyć tylko pszenna lub użyć takie mąki jakie lubicie
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.