Chleb Uli .Tak go nazwały dziewczyny na FB.:) Chlebek rzeczywiście bardzo łatwy i szybki do wykonania ,a zarazem smaczny i nawet na drugi dzień wilgotny .
Osobiście nie przepadam za chlebami tylko na drożdżach ,właśnie z powodu tego ,że na drugi dzień są suche,a ten właśnie ani się nie kruszy ani nie jest suchy.
Po upieczeniu i wystudzeniu ,wieczorem włożyłam go do torby foliowej i rano nadal był wilgotny i ładnie się kroił.
Jeżeli macie w domu żur to śmiało możecie wymieszać go pół/pół z wodą lub 200g żuru i 100g. wody, wtedy chleb będzie miał leciutko kwaskowy smak i będzie przypominał chlebek na zakwasie
PRZEPIS:
300 g wody
15 .g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
ustawiamy :2min/37st./obr.2
Dodajemy:
260 g.maki pszennej (użyłam Typ 650)
100 g. mąki żytniej ( użyłam Typ 2000)(można użyć orkiszowej pełnoziarnistej)
20 g otrąb (mogą być pszenne ,żytnie itd.)
20 g słonecznika,dyni(ja dałam słonecznik i siemie lniane ok 60 g )
1 łyżeczka soli
ustawiamy: 4 min./interwał
-Zostawiamy ciasto w naczyniu,przykrywamy ściereczką i czekamy ,aż wyrośnie .Powinno wypełnić całe naczynie.Ula napisała ,że powinno wyjść prawie dziurką od pokrywki :)
-Jak wyrośnie to kopystką trzeba zamieszać ciasto ,aby się odgazowało i przekładamy do formy posmarowanej olejem i wysypanej mąką lub wykładamy formę papierem do pieczenia.Forma ok.30 cm
-Wierzch ciasta chlebowego wyrównujemy łyżką maczaną w wodzie,obsypujemy mąką lub nie i zostawiamy tak ciasto pod ściereczką aby wzrosło i wypełniło całą formę po brzegi
Chleb wstawiamy do nagrzanego piekarnika 200 stC 35-40 min.
Ja piekłam 40 min Chleb po wyjęciu z formy i stukaniu palcami o jego spód powinien wydawać głuchy odgłos ,jeżeli jest jeszcze miękki to można wstawić go jeszcze na 10 min. do piekarnika ale już bez formy
Ula w przepisie podaje ,że przed włożeniem do piekarnika chleb smaruje żółtkiem,ja obsypałam mąką ,można też obsypać ziarnami.
Ula dziękujemy za szybki i wspaniały przepis :)
własnie go robię :) w końcu imię zobowiązuje!
OdpowiedzUsuńoliwek
Kolejny już raz robię, przepis jest super, chleb wspaniały, wilgotny, pi pruski pycha
OdpowiedzUsuńjest pyszny, łatwy, zmieniam tylko ziarna i piekę często!
OdpowiedzUsuńRowniez polecam szybki i smaczny.
OdpowiedzUsuń