piątek, 4 grudnia 2015

Rolada mięsno warzywna ze szpinakiem i serem feta z varomy



Rolada nadaje się jako danie obiadowe lub jako przystawka na zimno 

PRZEPIS:

2 średnie marchewki
2 średnie pietruszki
1/4 średniego selera
1 por (dałam kawałek 8cm zielonej części)
1 średnią cebulę
1 duży ząbek czosnku

MIKSUJEMY: 3 s /obr.7 (ja zawsze ustawiam same obroty i miksuję na oko tak jak mi pasuje )
Warzywa są raczej drobno zmiksowane ale nie na papkę

DODAJEMY:
20 g oleju 
1/4 łyżeczki rozkruszonego rozmarynu
 USTAWIAMY: /100stC/obr.24min

DODAJEMY:

500 g mielonego mięsa wołowego
250 g. mielonego mięsa wieprzowego
50 g tartej bułki
2 jajka
1 posiekany pęczek natki pietruszki 
1 czubatą łyżkę koncentratu bulionu zrobionego w TM
1 -2 łyżeczki wegety domowej
1 łyżeczkę pieprzu ziołowego
spora szczypta chilli w proszku lub w płatkach
ciut zmielonego czarnego pieprzu i na sam koniec ewent sól ale nie za dużo bo będzie jeszcze feta
USTAWIAMY obr.3,5/ wsteczne
 i przy pomocy kopystki mieszamy do połączenia składników ok 40s
Przekładamy do miski i ewentualnie jeszcze wyrabiamy i doprawiamy do smaku 

DODATKOWO:
Szpinak mrożony 1 paczka ( wcześniej rozmrażamy i odparowujemy najlepiej na patelni)
1 op. fety

NA BLACIE ROZKŁADAMY FOLIE KUCHENNĄ
-Mięso dzielimy na 2 części 
-Z jednej części wyjdą 2 roladki  na varomie a drugą część upiekłam 

Na folii rozkładamy 1 część mięsa
rozkładamy na długość nie większą niż naczynie varomy bo inaczej się nie zmieści
na mięso kładziemy szpinak 
na szpinak ser fete
Rolujemy za pomocą foli
Szczelnie zawijamy jak kiełbaski 
Z drugą częścią  postępujemy podobnie

Do naczynia wlewamy 600g wody
Ustawiamy naczynie do parowania i USTAWIAMY: 35min/varoma/obr1 wsteczne
Po skończonym czasie parowania zostawiamy na chwilę aby lekko ostygło
Przecinamy folię i wyciągamy rolady na talerz 
Kroimy i jemy na ciepło lub zimno.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...