niedziela, 8 stycznia 2017

Chleb na zakwasie

200g zakwasu
350 g letniej wody
1 łyżeczka miodu lub cukru
550 g mąki  ( pieke na orkiszowej typ 650)
2,5 łyżeczki soli
30 g oleju
150 g ziemniaków
gotowanych ,ostudzonych i ubitych tłuczkiem do ziemniaków.
Można dodać kuleczke wielkości orzecha laskowego drożdży wtedy chleb szybciej rośnie
Wyrabiamy  Interwał /obr.5 min.
Przekładamy  do najdłuższej  kkeksówki(licząc po dnie to ok 37cmx8cm) wyłożonej papierem posmarowanym olejem i obsypanym mąką .
Wierzch chleba też posypać mąką i nakryć ściereczką.
Zostawić  do wyrośnięcia.
Z dodatkiem drożdży chleb rośnie ok 3 godzin a bez ich dodatku może wzrastać 8-12 godzin
Ciasto chlebowego powinno wypełnić formę po brzegi ,wyżej urośnie w piekarniku. 
  Piec 45-50 min w temp. 230 st.  . Jeśli za mocno zacznie się przypiekać, przykryć folią aluminiową. 
Ostatni wypiek z tego przepisu plus:
Po 2 garście słonecznika i siemienia 
Płatki owsiane 100g 
Chleb przykryłam drugą taką samą  brytfanką i tak wzrastał ,a następnie wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 230stC i piekłam 40 min .Po tym czasie zdjęłam górną brytfanke i dopieklam w 200stC jeszcze 10min.
Polecam zakrywac tak każdy chleb bo skórką jest tak chrupiąca jak z najlepszej piekarni .

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...