wtorek, 14 lipca 2015

Pasztet drobiowy



Do zrobienia tego pasztetu najczęściej wykorzystuję mięso z rosołu plus taką samą ilość w przybliżeniu mięsa surowego,również drobiowego ale przepis ten można śmiało wykorzystać do różnych rodzajów mięs. Ponieważ jest to dość chudy pasztet to piekę go w kąpieli wodnej,czyli do większej formy z wodą wstawiam formę z pasztetem.
Mięso z kurczaka obieram razem ze skórą .

PRZEPIS:
455g gotowanego mięsa z kurczaka
450g zamarnowanej dzień wcześniej piersi z kurczaka lub indyka (mogą być polędwiczki)
1 duża cebula
2 małe ząbki czosnku
3 ugotowane marchewki
2 ugotowane pietruszki
1 mały gotowany seler
3 surowe jajka

*Dzień wcześniej marynuję pierś z kurczaka:
olej,sos jasny sojowy,czosnek,pieprz ziołowy,papryka słodka,chili i sól do smaku.

PRZYPRAWY:
1 łyżeczka majeranku
2 łyżeczki pieprzu ziołowego
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
Chilli lub czarny pieprz dla zaostrzenia smaku
Sól tylko do smaku
1 gałązka świeżego tymianku (same listki)
2 łyżki wazowe rosołu
WYKONANIE:
-Mięso gotowane z kurczaka obrać razem ze skórą
-Mięso z piersi pokroić w kostkę i podsmażyć razem z cebulą na patelni
-Umieścić w naczyniu ,ustawić:
30s/obr.7 /mieszać kopystką
Dodać warzywa ,jajka,przyprawy i rosół ustawić :30s/obr 5/mieszać kopystką
Ewent doprawić wg swojego uznania.
Pieklam w kapieli wodnej ,piekarnik nagrzany do  200stC ok 1 godz.


Dobrze upieczony pasztet poznaję po tym kiedy jest lekko wyrośnięty,przyrumieniony i boki odstają od formy.Wygląda to jakby lekko się skurczył 

SMACZNEGO

1 komentarz:

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...