wtorek, 19 maja 2015

Smarowidło do chleba z boczku, pieczarek i bakłażana


Do wykonania tego smarowidła wykorzystałam tyle ile miałam ,więc nie musicie trzymać się kurczowo przepisu ,kreatywność mile widziana :) 

PRZEPIS:

ok.30 g boczku wędzonego rozdrobnionego 3-4s/obr.4
8 pieczarek rozdrobnionych w 3s./obr4
1/2 bakłażana pokrojonego na kawałki
1 cebula 
1-2 ząbki czosnku
 1 pęczek posiekanego szczypiorku
1 łyżka oleju 
PRZYPRAWY:
pieprz ziołowy- 1 łyżeczka
majeranek- 1 łyżeczka
spora szczypta chilli w płatkach lub w proszku
 sól dodajemy na sam koniec bo boczek jest już słony 

-Cebulę i czosnek  rozdrobnić 3 s/obr 5
-Dodać olej i dusić 3min.120st/obr.2
-Dodać rozdrobniony boczek, pieczarki,pokrojonego bakłażana i przyprawy 23-25 min/100 stC/obr.2
NIE ZAKLADAMY MIARKI NA POKRYWKE! 
-Zmiksować obr.8-10 ok.20s
- Przełożyć do miski ,dodać szczypiorek i ewent.sól 
-.Wymieszać i przełożyć do słoika lub miseczki,wystudzić i zjeść z apetytem

2 komentarze:

  1. TM zamówiłam, ale ciągle czekam, jeszcze tylko 7 tygodni :) będziemy razem wymyślać potrawy? oliwek

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A zamówiłaś w Niemczech? Tam się tak długo czeka . Już się nie mogę doczekać :)

      Usuń

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...