poniedziałek, 13 kwietnia 2015

Likier jajeczny ... wersja II czekoladowo -miętowa na mleku roślinnym

Ta wersja likieru jest jak dla mnie najlepsza.Jest lekka i nie bardzo słodka a przy tym przyjemnie czekoladowo -miętowa.
Zrobiłam ją na mleku migdałowym,które robię sama i zamiast cukru dałam ksylitol(cukier brzozowy). A ponieważ uwielbiam wszystko co miętowe na koniec dodałam  kropli miętowych ;)) tak tych z apteki na problemy żołądkowe .
Ta wersja likieru nadaje się dla osób które nie piją mleka krowiego i oszczędnie stosują biały cukier. Jest też stewia do słodzenia ,ale jej nie polecam bo zmienia smak .

PRZEPIS:
6 żółtek
200 g ksylitolu
1 łyżka ekstraktu wanilii lub cukier waniliowy
250 g. wódki
250 g. mleka migdałowego
1 czubata łyżka naturalnego  kakao
ok 1/2 łyżeczki kropli miętowych(ale dodawać należy wg własnego smaku)

Do naczynia wkładamy motylek i dodajemy:
żółtka ,ksylitol i ekstrakt waniliowy lub cukier waniliowy
Podgrzewamy 6 min/70st/obr3,5
Następnie dodajemy mleko ,wódke i kakao i nastawiamy 6min/70st/obr.3,5
Na koniec dodajemy krople miętowe w ilości wg. własnego smaku 
Przelewamy do butelki i odstawiamy w chłodne miejsce do całkowitego ostudzenia
Później do lodówki bo zimny smakuje najlepiej :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...