Ta wersja likieru jest jak dla mnie najlepsza.Jest lekka i nie bardzo słodka a przy tym przyjemnie czekoladowo -miętowa.
Zrobiłam ją na mleku migdałowym,które robię sama i zamiast cukru dałam ksylitol(cukier brzozowy). A ponieważ uwielbiam wszystko co miętowe na koniec dodałam kropli miętowych ;)) tak tych z apteki na problemy żołądkowe .
Ta wersja likieru nadaje się dla osób które nie piją mleka krowiego i oszczędnie stosują biały cukier. Jest też stewia do słodzenia ,ale jej nie polecam bo zmienia smak .
PRZEPIS:
6 żółtek
200 g ksylitolu
1 łyżka ekstraktu wanilii lub cukier waniliowy
250 g. wódki
250 g. mleka migdałowego
1 czubata łyżka naturalnego kakao
ok 1/2 łyżeczki kropli miętowych(ale dodawać należy wg własnego smaku)
Do naczynia wkładamy motylek i dodajemy:
żółtka ,ksylitol i ekstrakt waniliowy lub cukier waniliowy
Podgrzewamy 6 min/70st/obr3,5
Następnie dodajemy mleko ,wódke i kakao i nastawiamy 6min/70st/obr.3,5
Na koniec dodajemy krople miętowe w ilości wg. własnego smaku
Przelewamy do butelki i odstawiamy w chłodne miejsce do całkowitego ostudzenia
Później do lodówki bo zimny smakuje najlepiej :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.