piątek, 6 marca 2015

sernik świąteczny pomarańczowo


Nastawiamy piekarnik na 180 stC
SPÓD:
Na spód robimy kruche ciasto z dodatkiem kakao lub mielimy herbatniki z maslem.Ja użyłam czekoladowych ciastek 200g i ok 100g masla .Musi wyjść z tego mokry piasek
Wkladamy spód tortownicy (24cm) Ciastkami i wstawiamy do lodówki na czas robienia masy serowej.

MASA SEROWA
1 kg. sera tłustego lub półtłustego 
250 g. mascarpone( też z lidla)
1 całe jajko
5 żółtek
175 -200 g cukru pudru (wyk w TM)
3 łyżeczki cukru waniliowego domowego lub 1 cukier wanilinowy
1 budyń waniliowy
sok z 1/2 pomarańczy
skórka otarta z 1 pomarańczy
50.g maku(użyłam białego ale można niebieski lub w ogóle
szczypta soli

Najpierw miksujemy cukier  na cukier puder  i ten do sera i ten do bezy
-Nie patrzę na czas ,ustawiam obroty na 10 i miksuję aż cukier będzie jak mąka
-Przekładamy do innego naczynia

W naczyniu miksującym (nie trzeba myć po miksowaniu cukru) umieszczamy:
- ser biały
-1 jajko i 3 żółtka Miksujemy dosłownie chwilę aż ser zrobi się gładki
Dodajemy :
-mascarpone
-budyń
-2 żółtka
170 g. cukru  + 3 łyżeczki domowego cukru waniliowego lub 1 p. kupnego
-skórkę i sok z połowy pomarańczy
-mak
szczyptę soli
Ustawiamy obroty na 5 i miksujemy z 1 min aż masa będzie idealnie gładka i połączą się wszystkie składniki
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika 180stC i pieczemy 10 min Zmniejszamy temp.do 150stC i pieczemy ok. 50 min. Tak żeby sernik dotknięty na środku był jędrny wtedy możecie wyłożyć pianę .

PIANA Z BIAŁEK/'BEZA
ubijamy z  10 min przed końcem pieczenia sernika w czystym i suchym naczyniu

5 białek jaj
200g. cukru pudru zrobionego w TM
szczypta soli
1 łyżeczka płaska mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka soku z cytryny lub pomarańczy
skórka otarta z połowy pomarańczy

Nie włączam obrotów na czas

-Białka ubijamy ze szczyptą soli ,aż zbieleją a piana będzie sztywna
-Dodajemy po łyżce cukru i w międzyczasie dodajemy skórkę pomarańczy
-Na koniec ubijania dodajemy mąkę ziemniaczaną i sok z cytryny lub pomarańczy
-Wykładamy na sernik ,widelcem lub łyżką robimy esy floresy i wstawiamy do piekarnika na 15 min -zmniejszając temp. ze 170stC. na 150stC.

Z tą pianą na bezę to jest tak że raz mi wychodzi raz nie więc najczęściej ubijam ręcznie ;)

Po tym czasie wyjmujemy sernik z piekarnika i studzimy
Zimny wstawiamy na kilka godzin lub najlepiej całą noc do lodówki.



*Sernik jest słodki , więc przy nastepnym pieczeniu bedziecie już wiedzieli ile cukru zredukować w masie serowej i w bezie.

1 komentarz:

  1. O matko! Ale się zrobiłam głodna! Sernik wygląda przepysznie! Nie wiem, czy się odważę go zrobić ale choć się napatrzę! Pozdrawiam serdecznie i zapraszam do siebie na chwilkę, Dora

    OdpowiedzUsuń

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...