Bardzo fajna i szybka babka i pierwsza moja babka wykonana w TM , Do tej pory robiłam ją tylko metodą tradycyjną ale przepis świetnie dał się przerobić na tm.
PRZEPIS:
Wszystkie składniki mają mieć temp.pokojową .
Mąki wymieszać razem z proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym w osobnej misce,najlepiej przesiać przez sito.
4 białka
4 żółtka
180 g. cukru
100 g. mąki pszennej tortowej
100 g. mąki ziemniaczanej
130 g. majonezu
1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią lub taki jaki używacie
1 łyżeczka proszku do pieczenia(5g)
szczypta soli
Zakładamy motylek i wlewamy 4 białka ,cukier i szczyptę soli.mix. 6 min,/60 stC/ obr.4 (miksujemy bez miarki) piana ma być pięknie ubita ,sztywna i lśniąca
Następnie szybko ustawiamy 7 min./obr 3 lub tylko same obroty i dodajemy kolejno po 1 żółtku ,majonez i na koniec sypiemy po łyżce mąki
Te 7 min powinno wystarczyć na dokładne połączenie się składników
Ciasto przekładamy do formy wysmarowanej masłem i obsypanej mąką
Piekłam ok 1 godz. w 170 stC
Przepyszna :)
OdpowiedzUsuń