środa, 25 marca 2015

Babka majonezowa


Bardzo fajna i szybka babka i pierwsza moja babka wykonana w TM , Do tej pory robiłam ją tylko metodą tradycyjną ale przepis świetnie dał się przerobić na tm.

PRZEPIS:

Wszystkie składniki mają mieć temp.pokojową .
Mąki wymieszać razem z proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym w osobnej misce,najlepiej przesiać przez sito.

   4 białka 
   4 żółtka
180 g. cukru
100 g. mąki pszennej tortowej
100 g. mąki ziemniaczanej 
130 g. majonezu 
    1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią lub taki jaki używacie
    1 łyżeczka proszku do pieczenia(5g)
szczypta soli

Zakładamy motylek i wlewamy 4 białka ,cukier i szczyptę soli.mix. 6 min,/60 stC/ obr.4 (miksujemy bez miarki) piana ma być pięknie ubita ,sztywna i lśniąca
Następnie  szybko ustawiamy  7 min./obr 3 lub tylko same obroty  i dodajemy kolejno  po 1 żółtku ,majonez i na koniec  sypiemy po łyżce mąki 
Te 7 min powinno wystarczyć na dokładne połączenie się składników
 Ciasto przekładamy do formy wysmarowanej masłem i obsypanej mąką 
Piekłam ok 1 godz. w 170 stC

1 komentarz:

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...