czwartek, 10 września 2015

Szarlotka pachnąca ,pyszna :)



PRZEPIS:
1/2 kg. mąki pszennej (ja używam typ.650)
3/4 szkl. cukru 
1 p. masła (200 g)
1 łyżeczka proszku do pieczenia (5g)
1 cukier waniliowy 
1 całe jajko
1 żółtko
1 łyżka śmietany(18%)
szczypta soli

ok.1,5-2 kg jabłek obranych i bez gniazd nasiennych
2-3 łyżki bułki tartej lub 2 łyżki maki ziemniaczanej
cukier waniliowy 
cynamon 1 łyżeczka
1/4 łyżeczka suszonego imbiru
1 łyżeczka suszonej skórki z pomarańczy 
2 szczypty chilli
WODA ZAKWASZONA CYTRYNĄ DO KTÓREJ BĘDZIEMY WKŁADAĆ OBRANE JABŁKA

Mąkę i proszek przesiać przez sito

Do naczynia wsypać cukier zemleć  15s/obr.10 
Dodać resztę składników ,wymieszać przy pomocy kopystki ok. 30 s/obr.5
Ciasto uformować ,podzielić na 2 części 
1 część uformować w kulę i rozpłaszczyć ,zawinąć w folię i wstawić do lodówki
Drugą częścią ciasta wylepić tortownicę spód i boki  i również wstawić do lodówki na czas przygotowania jabłek.

Jabłka obieramy ,usuwamy gniazda i przekładamy do miski z zakwaszoną wodą aby nie ciemniały
Jabłka przekładamy na sito i miksujemy partiami 
po 500 g pomagając kopystką nie dłużej niż 1-2 s/obr 4-5 Sprawdźcie sami czas i obroty jakie wam pasują ale nie dłużej niż 2 min bo wyjdzie laksa

Jabłka mieszamy w misce z przyprawami
Wykładamy na ciasto 
Drugą część ciasta wałkujemy na  na okrąg i przykrywamy jabłka
Ciasto nakłuwamy w kilku miejscach patyczkiem
Obkrawamy ciasto na około bo na pewno wyjdzie poza obręcz 

Ja piekłam w tortownicy 25cm  więc z nadwyżki ciasta zrobiłam ozdobne kulki
Ciasto można również zrobić dużo  wcześniej ,schłodzić i zetrzeć na tartce 
Piekłam w 180stC ok 1 godz.
Ciasto ma być rumiane z góry 
Ciasto na spodzie można również wstępnie podpiec i na to wyłożyć jabłka.
Kroimy po całkowitym wystudzeniu o ile wytrzymamy :)







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...