czwartek, 5 marca 2015

bułeczki pomarańczowe ,pszenno-orkiszowe



PRZEPIS:
50 g cukru
50 g drożdży świeżych
300 g mleka
50 g masła
300 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
300 g mąki pszennej (typ 650)
Skórkę startą z 1-2 pomarańczy
1 łyżeczkę cukru waniliowego
1/2 łyżeczki soli

-
PRZEPIS 
50 g cukru
50 g drożdży świeżych
300 g mleka
50 g masła
Wszystkie składniki włożyć do naczynia miksującego i ustawić : 1,30 min/37stc/obr.4
Dodać :
300 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
300 g mąki pszennej (typ 650)
Skórkę startą z 1-2 pomarańczy
1 łyżeczkę cukru waniliowego
1/2 łyżeczki soli
Ustawić: 2 min./ interwał
Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
Po tym czasie uformować  z ciasta wałek  i pokroić go na równe części lub zamiast kroić można odrywać ciasto i formować okrągłe bułeczki
Mnie wyszło 16 bułeczek ale można zrobić  12szt. będą większe bułki
Ułożyć je na blasze wyłożonej papierem i odstawić na czas nagrzania się piekarnika
200 st C
,powinny w tym czasie lekko urosnąć.
Posmarować bułeczki mlekiem wstawić do piekarnika i piec ok.20-30 min.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...