Ten przepis to następna wersja ciasta gryczanego które piekłam wcześniej tutaj .Ciut zmodyfikowałam i wyszło w smaku bardziej świątecznie ,takie ciasto lekko piernikowe w smaku.Samo ciasto nie jest wilgotne więc wspaniale nadaje się do przełożenia kremem .Piekłam w małej i wysokiej tortownicy 21cm więc urosło tak ,że podzieliłam go na 3 części.Górę odkroiłam bo wyrosła za bardzo i była nie równa ,my ją zjedliśmy ale super się nadaje do pokruszenia i udekorowania ciasta.
100 g. oleju
160 g jogurtu naturalnego
50 g soku pomarańczowego
2 jajka
2 duże banany (miękkich)
Wszystko miksujemy 5s/pbr. 5
Jak składniki z lodówki to ustawiamy 3min/37st/obr.3
Następnie dodajemy:
300 g.maki gryczanej
150 g cukru trzcinowego
30 g. kakao ciemne
1 łyżeczka cynamonu
1/4 łyżeczki susz. imbiru
1 płaska łyżeczka przyprawy do piernika
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia (10g)
1/4 łyżeczki sodki
1 łyżeczka ekstraktu wanilii lub cukier waniliowy
1 łyżeczka suszonych skórek pomarańczowych lub skórka otarta z 1-2 pomarańczy
szczypta soli
Ustawić 2min/interwał/z użyciem kopystki
Formę keksową wykładam papierem do pieczenia
Tortownicę ,wykładam tylko na spodzie papierem ,smaruję spód i boki olejem i obsypuję wiórkami kokosowymi.
Przekładamy do tortownicy (20-23 cm)
Pieczemy w nagrzanym do 180stC ok 60-70 min do suchego patyczka
KREM:
200 g. słodkiej śmietanki 30%
2 tabliczki ciemnej czekolady
1 dojrzałe awokado
Śmietanę doprowadzamy do wrzenia w garnuszku,odstawiamy
Dodajemy połamaną na kostki czekoladę i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia
Studzimy
Do zimnej czekolady dodajemy awokado i miksujemy do uzyskania jednolitej masy
Przekładamy blaty ciasta i odstawiamy do lodówki aby krem bardziej stężał
Blaty przed nałożeniem kremu można przełożyć np konfiturą wiśniową lub powidłami śliwkowymi etc.
*Zdjęcia w całości nie udało mi się zrobić ,ale całe ciasto wygląda jak torcik :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.