I jeszcze raz ciasto . Tym razem piernik, ale na mące gryczanej z której wychodzą bardzo fajne ciasta .Mąkę można kupić lub samemu zrobić z kaszy gryczanej niepalonej.Uciekam jak mogę od glutenu więc najczęściej do ciast używam właśnie mąki gryczanej. Ciasto jest bardzo aromatyczne za sprawą domowej przyprawy ,niestety nie da się kupić tak pysznej i bez niepotrzebnych dodatków więc musicie zrobić ją sami.Przepis Tutaj
PRZEPIS:
150g cukru
2 jajka (L)
1 łyżka cukru waniliowego domowego lub kupnego
szczyptę soli
2 jajka (L)
1 łyżka cukru waniliowego domowego lub kupnego
szczyptę soli
Zakladamy motylek i UCIERAMY 4min/60stC /obr.4
-Motylka nie ściągamy DODAJEMY:
230 g. mleka
100 g. oleju
2 łyżki z czubem miodu
4 łyżki powideł śliwkowych
400 g. mąki gryczanej
2 łyżki kakao
1 łyżka kawy inni
2 łyżki przyprawy do piernika
1 łyżeczkę sody (5 g)
1 łyżeczkę skórki pomarańczowej lub skórkę otwartą z 1 pomarańczy
USTAWIAMY:30s/obr 3, 5
230 g. mleka
100 g. oleju
2 łyżki z czubem miodu
4 łyżki powideł śliwkowych
400 g. mąki gryczanej
2 łyżki kakao
1 łyżka kawy inni
2 łyżki przyprawy do piernika
1 łyżeczkę sody (5 g)
1 łyżeczkę skórki pomarańczowej lub skórkę otwartą z 1 pomarańczy
USTAWIAMY:30s/obr 3, 5
Przelewamy masę do formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia, lub do szerokiej formy np.39cm/27cm jeśli chcemy ciasto bardziej płaskie
W formie keksowej ma wypełnić nie więcej niż 3/4 objętości
Pieczemy w 170stC przez:
Forma keksowa ok 1 godz
Forma szeroką ok 40 min (do suchego patyczka)
W formie keksowej ma wypełnić nie więcej niż 3/4 objętości
Pieczemy w 170stC przez:
Forma keksowa ok 1 godz
Forma szeroką ok 40 min (do suchego patyczka)
Po wyjęciu z piekarnika nakłuwamy wykałaczką
Polewamy rozpuszczoną czekoladą
POLEWA:
1tabl. czekolady (przez pomyłkę wzięłam z owocami )
30 g mleka
1 łyżeczka oleju kokosowego,może być masło
Najpierw mielimy czekoladę na obr.10 ja mielę aż będzie drobna nie patrzę na czas
Potem ustawiamy:
4min/60st/obr.3
Wykładamy na ciepłe ciasto.
*mąkę gryczaną można zastąpić kaszą gryczaną mieloną.
A mieliśmy tak:
Po 200g 30s/obr 10 i jeśli jest za mało miała to zgarniamy kopystką na dno naczynia i powtarzamy czynność.
-Mąkę oczywiście można zastąpić zwykłą pszenną wtedy ciasto wyjdzie bardziej puszyste.
-Mleko można zastąpić sokiem pomarańczowym
Po 200g 30s/obr 10 i jeśli jest za mało miała to zgarniamy kopystką na dno naczynia i powtarzamy czynność.
-Mąkę oczywiście można zastąpić zwykłą pszenną wtedy ciasto wyjdzie bardziej puszyste.
-Mleko można zastąpić sokiem pomarańczowym
przyprawa Kotanyi jest bez niepotrzebnych dodatków i jest świetna
OdpowiedzUsuńJako jedyna chyba na rynku ,ale smakiem i tak nie pobije domowej :)
Usuń