wtorek, 13 października 2015

Ciasto marchewkowe -gryczane


Jedno z moich ulubionych  ciast.Ciasto marchewkowe,Idealne szczególnie jesienią i zimą ,kiedy to najbardziej smakują nam ciasta o smaku korzennym .Sprawdza się świetnie jako ciasto świąteczne :) Zawsze mnie zaskakuje choć zazwyczaj robię z jednego przepisu od ponad 15 lat .Tym razem użyłam mąki gryczanej i dodałam soku z pomarańczy co dało mi idealnie ciężkie i wilgotne ciasto .

500 g.  marchwi pokrojonej na kawałki
zmiksować 10s/obr.5
DODAĆ:
200 g. oleju(1 szkl.)
sok z 1 pomarańczy
3 całe  jajka
1 czubata łyżka miodu
1 łyżeczka dżemu,powideł lub konfitur 
wymieszać 5s./obr 3 wsteczne
DODAĆ:
300 g mąki gryczanej
150 g. cukru trzcinowego lub zwykłego
1 cukier z prawdziwą wanilią lub 1 łyżeczka ekstraktu wanilii
1/2 łyżeczki (płaskiej) sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia (5 g)
1 łyżeczka kakao
1 łyżeczka kawy inki
1 łyżeczka  cynamonu 
1/2 łyżeczki imbiru w proszku
1/2 łyżeczki przyprawy do piernika
1/2 łyżeczki płaskiej soli
skórka starta z 2  pomarańczy
100 g. żurawiny
50 g. pokrojonych śliwek kalifornijskich 
posiekane orzechy,pestki dyni,słonecznika ok.200 g razem
wyrobić 1,5 min /interwał/pomagając sobie kopystką

Przełożyć ciasto do długiej formy( wyłożonej papierem do pieczenia) tak aby wypełniła 3/4 jej wysokości 
Piec w nagrzanym wcześniej  piekarniku 180stC ok. 1 godz.
Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i  odstawić na 15 min po czym wyjąć ciasto delikatnie  z formy razem z papierem i odstawić na kratkę lub na coś co pozwoli na dostęp powietrza od spodu ciasta .W tym czasie zrobić polewę.
Polać ciepłą polewą czekoladową i zostawić do całkowitego wystudzenia
* ciasto najlepiej smakuje na 2 dzień

POLEWA:
1 tabliczka czekolady połamanej na kostki
1 łyżka cukru trzcinowego lub zwykłego
1,5 łyżki śmietany 12 lub 18%
Ja dodaję jeszcze zmiksowaną suszoną skórkę pomarańczy ok.1/2 łyżeczki
Można wszystkie składniki umieścić w TM ale ja zawsze robię w małym rondelku ,mniej mycia po czekoladzie ;)
Wszystkie składniki umieszczam w rondelku i podgrzewam aż do całkowitego rozpuszczenia się składników cały czas mieszając aby masa nie przywierała do dna.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...