Jedno z moich ulubionych ciast.Ciasto marchewkowe,Idealne szczególnie jesienią i zimą ,kiedy to najbardziej smakują nam ciasta o smaku korzennym .Sprawdza się świetnie jako ciasto świąteczne :) Zawsze mnie zaskakuje choć zazwyczaj robię z jednego przepisu od ponad 15 lat .Tym razem użyłam mąki gryczanej i dodałam soku z pomarańczy co dało mi idealnie ciężkie i wilgotne ciasto .
500 g. marchwi pokrojonej na kawałki
zmiksować 10s/obr.5
DODAĆ:
200 g. oleju(1 szkl.)
sok z 1 pomarańczy
3 całe jajka
1 czubata łyżka miodu
1 łyżeczka dżemu,powideł lub konfitur
1 łyżeczka dżemu,powideł lub konfitur
wymieszać 5s./obr 3 wsteczne
DODAĆ:
300 g mąki gryczanej
150 g. cukru trzcinowego lub zwykłego
1 cukier z prawdziwą wanilią lub 1 łyżeczka ekstraktu wanilii
1/2 łyżeczki (płaskiej) sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia (5 g)
1 łyżeczka kakao
1 łyżeczka kawy inki
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka proszku do pieczenia (5 g)
1 łyżeczka kakao
1 łyżeczka kawy inki
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki imbiru w proszku
1/2 łyżeczki przyprawy do piernika
1/2 łyżeczki płaskiej soli
skórka starta z 2 pomarańczy
100 g. żurawiny
50 g. pokrojonych śliwek kalifornijskich
posiekane orzechy,pestki dyni,słonecznika ok.200 g razem
wyrobić 1,5 min /interwał/pomagając sobie kopystką
Przełożyć ciasto do długiej formy( wyłożonej papierem do pieczenia) tak aby wypełniła 3/4 jej wysokości
Piec w nagrzanym wcześniej piekarniku 180stC ok. 1 godz.
Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i odstawić na 15 min po czym wyjąć ciasto delikatnie z formy razem z papierem i odstawić na kratkę lub na coś co pozwoli na dostęp powietrza od spodu ciasta .W tym czasie zrobić polewę.
Polać ciepłą polewą czekoladową i zostawić do całkowitego wystudzenia
* ciasto najlepiej smakuje na 2 dzień
POLEWA:
1 tabliczka czekolady połamanej na kostki
1 łyżka cukru trzcinowego lub zwykłego
1,5 łyżki śmietany 12 lub 18%
Ja dodaję jeszcze zmiksowaną suszoną skórkę pomarańczy ok.1/2 łyżeczki
Można wszystkie składniki umieścić w TM ale ja zawsze robię w małym rondelku ,mniej mycia po czekoladzie ;)
Wszystkie składniki umieszczam w rondelku i podgrzewam aż do całkowitego rozpuszczenia się składników cały czas mieszając aby masa nie przywierała do dna.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.