Strony

wtorek, 5 maja 2015

Ciasto jabłkowo -jaglane


Przepis na to ciasto dostałam od koleżanki ale obszukałam internet i znalazłam je również Tutaj 
Ja od siebie dałam ksylitol,sok z pomarańczy i cytryny ,jajko i słonecznika. Ciasto można jeść bez wyrzutów sumienia :)


PRZEPIS:
350 G KASZY
1,5 kg jabłek 
1 cukier waniliowy
1 czubata łyżka cynamonu
3 garści słonecznika
3 garści rodzynek
1 jajko 
2 łyżki ksylitolu( dodałam na sam koniec bo jabłka miałam mało słodkie )
sok z 1 cytryny 
sok z 1 pomarańczy

-Kaszę jaglaną najpierw bardzo dokładnie wypłukałam pod bieżącą wodą ,aż zaczęła lecieć spod sitka czysta woda. Następnie przelałam wrzątkiem. Zostawiłam na sicie i zabrałam się za resztę składników.

-Jabłka myjemy,przekrawamy na pół ,wycinamy gniazda nasienne ale nie obieramy ze skórek
-Dzielimy jabłka na 2 porcje i miksujemy każdą osobno obr.5
-Łączymy obie porcje jabłek dodajemy resztę składników oprócz kaszy i ustawiamy obr 5-6 i pomagamy sobie kopystką 
-Jak zrobi się pulpa ale nie zmiksowana na mus to przekładamy do miski i łączymy z kaszą
-Przekładamy do formy keksowej lub tortownicy  wyłożonej papierem  lub do formy szklanej lub ceramicznej wysmarowanej olejem i obsypanej wiórkami kokosa
-Wyrównujemy i posypujemy płatkami migdałowymi
-Pieczemy w 200stC przez 90- 100 min 
-Studzimy i zajadamy,ja pokroiłam jeszcze gorące bo nie wytrzymałam ,ale lepiej smakuje na zimno

*Zamiast ksylitolu można dodać zwykły cukier lub miód,ja wszystkie ciasta słodzę ksylitolem bo wiem ,że nie zatrzymam się na jednym kawałku ;)



2 komentarze:

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.