PRZEPIS:
1/2 kg. mąki pszennej (ja używam typ.650)
3/4 szkl. cukru
1 p. masła (200 g)
1 łyżeczka proszku do pieczenia (5g)
1 cukier waniliowy
1 łyżeczka suszonych skórek z pomarańczy
1 całe jajko
1 żółtko
1 łyżka śmietany(18%)
szczypta soli
ok.1,5-2 kg jabłek obranych i bez gniazd nasiennych
2-3 łyżki bułki tartej lub 2 łyżki maki ziemniaczanej
cukier waniliowy
cynamon 1 łyżeczka
1/4 łyżeczka suszonego imbiru
1 łyżeczka suszonej skórki z pomarańczy
2 szczypty chilli
WODA ZAKWASZONA CYTRYNĄ DO KTÓREJ BĘDZIEMY WKŁADAĆ OBRANE JABŁKA
Mąkę i proszek przesiać przez sito
Do naczynia wsypać cukier zemleć 15s/obr.10
Dodać resztę składników ,wymieszać przy pomocy kopystki ok. 30 s/obr.5
Ciasto uformować ,podzielić na 2 części
1 część uformować w kulę i rozpłaszczyć ,zawinąć w folię i wstawić do lodówki
Drugą częścią ciasta wylepić tortownicę spód i boki i również wstawić do lodówki na czas przygotowania jabłek.
Jabłka obieramy ,usuwamy gniazda i przekładamy do miski z zakwaszoną wodą aby nie ciemniały
Jabłka przekładamy na sito i miksujemy partiami
po 500 g pomagając kopystką nie dłużej niż 1-2 s/obr 4-5 Sprawdźcie sami czas i obroty jakie wam pasują ale nie dłużej niż 2 min bo wyjdzie laksa
Jabłka mieszamy w misce z przyprawami
Wykładamy na ciasto
Drugą część ciasta wałkujemy na na okrąg i przykrywamy jabłka
Ciasto nakłuwamy w kilku miejscach patyczkiem
Obkrawamy ciasto na około bo na pewno wyjdzie poza obręcz
Ja piekłam w tortownicy 25cm więc z nadwyżki ciasta zrobiłam ozdobne kulki
Ciasto można również zrobić dużo wcześniej ,schłodzić i zetrzeć na tartce
Piekłam w 180stC ok 1 godz.
Ciasto ma być rumiane z góry
Ciasto na spodzie można również wstępnie podpiec i na to wyłożyć jabłka.
Kroimy po całkowitym wystudzeniu o ile wytrzymamy :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.