piątek, 18 września 2015

Sos warzywny z tunczykiem do makaronu lub jako farsz do bułeczek

Przepis na sos warzywny znajdziecie w książce ABC ale podaję skład bo ja trochę robię po swojemu 

PRZEPIS :
120 g. Cebuli
1 ząbek czosnku
30 g. oliwy lub oleju
50 g. marchewki pokrojonej ma kawałki
50 g. pietruszki(korzeń)
300 g. pokrojonej na kawałki cukinii
100 g. pieczarek pokrojonych na pół
2 puszki pomidorów krojonych (czasami daję 500g pomidorów i 1 koncentrat pomidorowy )
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka suszonej bazylii
1 płaska łyżeczka suszonego tymianku
1 łyżeczka czubata kostki rosołowej z Tm
Sól, pieprz do smaku  z  10 liści bazylii
1-2 puszki tuńczyka w sosie własnym lub w oleju ,odsączonego
Makaron jaki lubicie

Cebule i czosnek rozdrobnić 3s/obr.5
Dodać oliwe i dusić  3min/120 s/obr.1
Dodać marchew i pietruszkę
5s/obr.5
Dodać cukinie i pieczarki
4s/obr.4
Dodać pomidory, przyprawy bazylie
25 min/100 st/obr.2
Sos połączyć z tuńczykiem i wymieszać .
Podać z makaronem .
Sosu  jak zostanie można zrobić np. bułeczki zawijane z ciasta do pizzy.




Ciasto na pizze odstawiam do wyrośnięcia lub nie w zależności ile mam czasu
Dzielę na dwie części i wałkuję na prostokąt ,nie za cienko
Smaruję,zwijam i kroję na ok 3 cm
Przekładam na blachę
Bułeczki piekłam ok 40 min w temp.200 stC. (piekarnik wcześniej nagrzewamy )




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...