To jest ciasto,które mnie zaskakuje i inspiruje.To takie ciasto wielozadaniowe bo na każdą okazję i nie dość ,że pyszne to zawsze wychodzi.Wystarczy dodać owoce i jest ciasto z owocami ,wtedy jest bardziej wilgotne lub dać cynamon i przyprawy korzenne a będzie bardziej piernikowe ale też bardziej suche coś jak keksowe.Mam zamiar upiec je również jako ciasto do przełożenia z kremem jako tort.Ale jedno jest pewne! Jest zdrowe,bezglutenowe dla alergików,dla sportowców ,dla wszystkich którzy lubią ciasta :)
PRZEPIS:
100 g. oleju
200 g. kefiru
2 jajka
200 g bananów (miękkich)
Wszystko miksujemy 5s/pbr. 5
Jak składniki z lodówki to ustawiamy 3min/37st/obr.3
Następnie dodajemy:
300 g.maki gryczanej
150-170 g cukru trzcinowego (ja dałam 150)
30 g. kakao ciemne
50 g. wiórki kokosowe
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia (10g)
1/4 łyżeczki sodki
1 łyżeczka ekstraktu wanilii lub cukier waniliowy
1 łyżeczka suszonych skórek pomarańczowych
szczypta soli
Ustawić 2min/interwał/z użyciem kopystki
Formę keksową wykładam papierem do pieczenia
Tortownicę ,wykładam tylko na spodzie papierem ,smaruję spód i boki olejem i obsypuję wiórkami kokosowymi.
Przekładamy do tradycyjnej keksówki lub tortownicy (25cm)
Pieczemy w nagrzanym do 180stC ok 70-90min do suchego patyczka
Do ciasta można dodać borówki lub pokrojone np. w kostkę jabłka
Owoce przed dodaniem do ciasta wymieszałam najpierw z maką
ziemniaczaną
SMACZNEGO
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.