Strony

czwartek, 27 sierpnia 2015

Ocet jabłkowy



Na każdy litr wody 2-3 łyżki cukru lub miodu.
U mnie na słoik 3 L :
2,5 litra wody +7 łyżek cukru lub miodu
-zagotować i ostudzić (Miodu dodajemy do ostudzonej letniej wody, nie gotujemy)

5-6 jabłek umytych i osuszonych ,chyba że nie pryskane to wystarczy przepłukać
-Przekroić na 4 części można wyjąć pestki ale nie koniecznie
-Wycinamy tylko ogonki
- Ustawiamy 4s/obr.6 i z pomocą kopystki rozdrabniamy
-Przekładamy jabłka do słoja 
-zalewamy ostudzoną wodą z miodem
-Zakładamy na słoik złożoną kilka razy gazę
-Odstawiamy  na 2 -3 mies najlepiej w okolicy kuchenki
-Ocet będzie fermentował już przy 20stC
Gotowy ocet cedzę przez gęste płótno i  przelewam do butelek lub słoików
-Pasteryzuje w temp. Ok 80st  przez 15 min
Lub:
Wlewam gotowy ocet do naczynia miksującego
Ustawiam 80stC /obr.0.5 /20min
-Czyste słoiki i pokrywki wyparzam w piekarniku również na 80-100stC i przelewam ocet po skończeniu gotowania.
Słoiki ustawiam do góry nogami i czekam aż wystygnie.
Taki ocet jest bardzo zdrowy nadaje się i w kuchni do kiszonek i w kosmetyce i przy oczyszczaniu ,odkwaszaniu organizmu .Dieta octowa zalecana jest nawet dla kobiet w ciąży .Warto poczytać na temat octu jabłkowego a najlepszy i najzdrowszy ten robiony w domu :)

1 szkl wody +1 łyżka octu jabłkowego
Pić przed posiłkiem 3 razy dziennie :)

PS. Na ocet nadają się również tzw obierki ,czyli skórki, gniazda nasienne.Można zrobić ocet owocowy i do jabłek dodać śliwki ,resztki przetartych malin itp.Ja tym sposobem robię również ocet truskawkowy i pomidorowy.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.