Najpierw ugotowałam warzywa i mięso na zupę pomidorową,a potem z barku chętnych na mięso zrobiłam pasztet.
PRZEPIS:
Wszystkie warzywa i mięso ugotowane i wystudzone,
5-6 podudzi z kurczaka bez skóry
2 duże marchewki
1 duża pietruszka
1/2 małego selera
z 5 cm pora
100 g suchej kaszy jaglanej (kaszę kupiłam w woreczku tak jak ryż i 1 torebkę ugotowałam do miękkości jakieś 10-15 min nie przestrzegałam tu czasu bo i tak do zmiksowania ,Odsączyłam tylko worek z kaszą na sicie)
3 jajka
2 łyżeczki kostki rosołowej wyk. w TM
1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
szczypta chilli
sól i czosnek do smaku
Wszystkie składniki umieściłam w naczyniu wg. kolejności powyżej
Włączyłam na obr.5-7 (regulowałam)i kopystką sobie pomagałam
Miksowałam chwilę tyle ,żeby wszystko się zmiksowało.
Pulpę przełożyłam do formy wyłożonej papierem do wypieków
Wstawiłam formę z pasztetem do większej formy wypełnionej wodą
Piekłam w 180 staC przez 2 godz ale dlatego że musiałam wyjść z domu Normalnie można piec w 200stC ok. godziny
Ja patrzę czy pasztet urósł trochę i odchodzi od ścianek to wtedy wiem ,że już jest dobry.
Pieczony w kąpieli wodnej nie jest suchy
SMACZNEGO
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.